11 May, 2012

Bagi salam biar betul, baru Awesome =,="

Assalamualaikum ©

Hey peeps, come! i wanna share something tonight. Dah lama sgt nk cite bab ni.
Dh berkali kali bgtau dekat org. Tp org pandang remeh je? Pehal kau?

Okayy, fine! Aku tahu aku tak sebaik mane, tp ape yg tahu baik kite share betul?

Penah tak korang nk bg salam dkt org kea tau org nak bg salam dkt korang kn just guna singkatan “salam” je utk mewakili prkataan “Assalamualaikum” ?

Actually kn, kite wajib bg salam dgn betul tau. sbb :



Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum” dan, Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat. Jawab salam yang betul ialah ; “WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ; “WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata, “Kirim salam, assalamualaikum pada YUSRIN ye” contoh lerr… Dan bukannya : “Kirim salam kat YUSRIN yer” . Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan. Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana ianya dari perkataan “Assalamualaikum“.

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”

* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.

* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”


Okay, dah faham semua? Jd ringkasan utk entry aku kali ni, #Please take a note!





AKUM :
- Binatang (bahasa ibrani)

AS SALAM
- shortform utk “Assalamualaikum”

BYE
-Jarum sulit Kristian

SEMEKOM
-Celaka lah kamu





berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)". Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)
baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.





p/s : Sorry sbb aku pon jahil jugk bab nie. jd lepas ni tak boleh cakap bye lah kan?

Assalamualaikum, kalau tak jawab dosa. Kalau jawab korang memang ohsem!! (:

2 comments:

difficult easy. said...

great info. betul. bagus untuk memahami maksud salam yang sebenar. kan? assalamualaikum. hee. jemput singgah http://difficulteasy.blogspot.com

man said...

slmt hari raya..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com